zoeken
ILU_IL_Produktmotiv_Isolink_VHF-Betonfassade_16z9_FHD.jpg

Thermische prestaties in de gevelGlasvezel gevelanker voorkomt koudebruggen

De kwaliteit van de gebouwschil als geheel en de toegepaste producten wordt steeds belangrijker. Door het aanscherpen van de energieprestatie eisen (EPB) en de voorbereiding op BEN bouwen in 2021 worden de eisen aan de thermische schil steeds hoger. Binnen deze eisen is geen plaats meer voor koudebruggen in de gevel.

meer

BENG: bijna energie neutrale gevel

Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen en Wallonië bijna energie neutraal (BEN) zijn, als Europese voorloper is dit in Brussel nu al het geval. Dit betekent dat een hogere thermische kwaliteit van de gebouwschil. Het verbeteren en optimaliseren van de onderdelen in de gebouwschil gaat daarin steeds meer opleveren.

Goede isolatie in de gevel is de eerste stap. Op het gebied van verankeringen in de gevel wordt traditioneel veel gewerkt met dragende systemen van metaal. Stalen, rvs en aluminium bouwproducten zijn meer regel dan uitzondering. De warmtegeleidingseigenschappen van de metalen zorgen voor thermische lekken in de gevel. Deze lekken leiden tot koudebruggen (thermische bruggen) in de gevel en vormen daarmee een groot isolatie-probleem. Met de toename van de isolatie-eisen neemt dit probleem steeds verder toe. Het blijven toepassen van traditionele verankeringen leidt daarmee tot onnodig warmteverlies en hogere stookkosten.

Glasvezelcomposiet vervangt metaal

Met het oog op de toekomst mag in nieuwbouw en renovatie geen plaats meer zijn voor koudebruggen. Door staal of aluminium te vervangen voor Schöck Isolink® kan nu worden ontworpen en gebouwd volgens de hoogste standaarden. De Isolink® oplossingen worden gemaakt uit glasvezelcomposiet. Glasvezelcomposiet geleidt bijna geen warmte (λ = 0,7 W/mK), waardoor koudebruggen worden voorkomen en veel gemakkelijker wordt voldaan aan de BENG-eisen.

Geventileerde gevels

In de gevelbouw is vanaf nu Schöck Isolink® type TA-S beschikbaar. Een gevelanker speciaal ontwikkeld voor de geventileerde gevelbouw. De thermische isolatie met Schöck Isolink® is ruim 200 keer beter dan oplossingen uit aluminium. Hierdoor worden thermische lekken in de gevel voorkomen en zijn besparingen op de isolatiedikte mogelijk tot wel 50%. Zo bouwt u slankere gevels en vergroot u het netto vloeroppervlak van het gebouw.

Prefab betonwanden

Met Schöck Isolink® type TA-H en type TA-D heeft u een hoogwaardige verankeringsoplossingen voor prefab betonnen sandwichwanden. De bijzondere eigenschappen van glasvezelcomposiet voorkomen koudebruggen. Daarnaast zorgen de sterkte en stijfheid van het anker voor de constructieve overdracht en draagkracht van de betonwanden. Verder is Isolink® zo ontworpen dat verankering en afstandshouder gecombineerd worden tot één product. De inbouw wordt hierdoor zeer eenvoudig en hoge arbeidskosten worden voorkomen.

 

Heeft u vragen over producten, projecten of oplossingen op maat?

Schöck Engineering

Telefoon: +32 9 261 00 70

E-mail: techniek@schock-belgie.be

Downloads
Brochures
Brochure Schöck Isolink® voor betonnen sandwichwanden
pdf, 762,86 KB (23.10.2019)
Certificaten
Zulassung Schöck Isolink® voor geventileerde gevels (DE)
pdf, 4,17 MB (09.01.2019)
Certificaten
Zulassung Schöck Thermoanker (Isolink®) voor sandwichwanden (DE)
pdf, 8,86 MB (22.01.2020)