zoeken
Gent, BE

De Krook

De Krook incarne les jeux de lignes horizontaux

© Tom Van Steenbrugge

De Krook incarne les jeux de lignes horizontaux

© Tom Van Steenbrugge

Horizontaal lijnenspel belichaamt De Krook

Stabiliteit voor één van mooiste bibliotheken ter wereld

Met de voltooiing van het Wintercircus rondt Gent de herbestemming van de vroegere Waalse Krook af. De teloor gegane site is nu een trekpleister met De Krook als climax. Deze Bibliotheek van de Toekomst is op z’n zachtst gezegd markant en dat niet in het minst om zijn gekreukte architectuur. In het horizontaal gelijnde ontwerp vallen grote uitkragingen op. Minder aanwezig, maar van fundamenteel belang waren de staal-staalverbindingen van Schöck om de uitkragingen te realiseren.

De Krook, een initiatief van Stad Gent, de Universiteit Gent en imec, meet zich heel wat identiteiten aan: een bibliotheek die klaar is voor de 21e eeuw. Een speerpunt van ondernemerschap en innovatie. Een cultureel knooppunt waar iedere Gentenaar welkom is. Een baken van burgerparticipatie en onderzoek. Maar vooral een open huis dat uitnodigt tot ontmoeting. Het grootschalige stadsvernieuwingsproject is een ontwerp van het Gentse architectuurbureau Coussée & Goris in samenwerking met het Catalaanse RCR Arquitectes. De infrastructuur aan een bocht – ‘krook’ – in de Schelde omvat onder meer een nieuwe stadsbibliotheek, labo’s en kantoren, een café en groenzones. Die bocht vertaalt zich letterlijk in het gebouw. Verder laat de architectuur zich typeren door een stapeling van horizontale schijven. “De zichtbare staalstructuur bepaalt in sterke mate mee het karakter van het gebouw. Zo bestaan de portieken – die de verticale stabiliteit garanderen – uit stalen balken en kolommen. Ze dragen de betonnen breedplaatvloeren. De buitenafmetingen van de kokerbalken en kolommen zijn respectievelijk 550x180mm en 600x180mm. Enkel de verdiepte platen van de kolommen variëren in dikte naargelang de bovenlast,” vertelt Nathan Persyn, projectingenieur bij studiebureau Mouton.

Indrukwekkende uitkragingen

De horizontale belijning van De Krook kent zijn hoogtepunt de uitkragende verdiepingen. “De meest indrukwekkende is de zuidzijde van de topverdieping. Die zweeft op 15,5m boven het voorplein. Ze is mogelijk dankzij 3 verdiepingshoge atypische vakwerkliggers aangevuld met uitkragende balken die het terras dragen. Aan de noordoostelijke kant kragen verdieping +1, +2 en +3 uit ten opzichte van het gelijkvloerse niveau. Hier wordt de uitkraging van ongeveer 6,7m opgevangen door de vierendeelwerking tussen de balken en kolommen op de niveaus +2 en +3. De kokers die de balken vormen, waren maatwerk. Er is bijna geen gewalst profiel in verwerkt. Om de kokers binnen en buiten met elkaar te verbinden hebben we thermisch onderbroken staal-staalverbindingen van Schöck toegepast. Afhankelijk van de overspanning zijn er meerdere verbindingen naast en boven elkaar in een balk verwerkt. De verbindingen pasten het best binnen de geometrie van de kokers,” vervolgt Nathan Persyn.

Snelle feedback

Naast de staal-staalverbindingen speelde Schöck ook zijn verbindende rol in enkele van de betonplaten en in de afwerking van het plein op het gelijkvloerse niveau. Nathan Persyn daarover: “Het plein in een betonafwerking wordt gedragen door gelaste staalprofielen. De profielen zijn met behulp van ingelaste RVS-koppelstukken aan elkaar verbonden omwille van de hoge lasten. De trekwapening in de betonplaten loopt door de thermische onderbreking via een kort ingelast stuk RVS-wapening, geproduceerd door Schöck.

Studiebureau Mouton klopte tijdens het ontwerp- en uitvoeringstraject enkele malen bij Schöck aan. “In de aanbestedingsfase hebben we met behulp van de rekentool de gewenste verbindingen beschreven. Tijdens de uitvoering verzorgde Schöck de finale berekening van de gebruikte verbindingen. Op dat vlak krijgen we van Schöck altijd goede en snelle feedback”, besluit Nathan Persyn.