zoeken
Bergen, BE

Domaine des Grands Prés

Buitenaanzicht van het project

Buitenaanzicht van het project
© Cédric Huet

Buitenaanzicht van het project

Buitenaanzicht van het project
© Cédric Huet

Balkonuitzicht

Balkonuitzicht
© Cédric Huet

Aluminium sjabloon om de Schöck Isokorb® op de juiste manier te kunnen plaatsen

Aluminium sjabloon om de Schöck Isokorb® op de juiste manier te kunnen plaatsen
© Thomas & Piron 

Maatwerk voor een proefproject

Landgoed Grands Prés brengt 186 woningen aan Bergense hotspot

Op amper 100m van het winkelcentrum Grands Prés in Bergen ontwikkelde en bouwde Thomas & Piron Bâtiments een het gelijknamige woonproject met 186 woningen. Een deel ervan is aanpasbaar in het kader van het proefproject ‘Construct adaptable’. Schöck ontwierp een thermische onderbreking op maat om de grote terrassen zonder koudebruggen aan de gebouwen te hangen.

Domaine des Grands Prés is een nieuw stadsdeel tussen de Quai des Otages en de Boulevard André Delvaux in Bergen. Sofateliers Architects gaf het woonproject een sterke expressie om consistent te zijn in de omgeving. In de buurt bevat naast een groot winkelcentrum nog functies als een kinderdagverblijf, een rusthuis en commerciële ruimtes. Domaine des Grands Prés vormt als het ware een groen wooneiland in die diverse stedelijke mix. Het project is verder nog bijzonder omdat het deel is van het proefproject ‘construct adaptable’. Hiermee wil de Waalse overheid geschikte concepten voor aanpasbaar wonen zoeken. Landgoed Grands Prés speelt daarop in met 13 woningen die als het ware kunnen meegroeien met hun bewoners. Ze zijn zo opgevat dat ze zonder breekwerken of grote kosten aanpasbaar zijn aan de wijzigende noden. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in overmaatse slaapkamers en badkamers zodat er ook ruimte is voor een rolstoel, of in het feit dat schakelaars op 75cm hoogte geplaatst zijn in plaats van 120cm. De aanpasbare woningen liggen allemaal op het gelijkvloerse niveau en hebben vlot toegang tot de buitenomgeving.

Uitdagend hangwerk

Het eigentijdse ontwerp van het wooncomplex laat zich typeren door grote uitpandige en naar het zuiden gerichte terrassen. Thomas & Piron Bâtiments bouwde de woningen in 3 fases, in het ritme van de verkoop. Het verankeren van de terrassen aan de dragende structuur was voor de aannemer geen sinecure. “De architecten ontwierpen een hangend metalen balkonsysteem dat 5cm van de buitengevel diende te hangen. Het oppervlak van de terrassen en vooral hun overhang vroegen om een oplossing die de lasten via trekstangen opneemt op het punt het verst van de gevel. Daarbovenop kwamen de EPB-eisen die ons verplichtten thermische koudebruggen tot een minimum te beperken, vooral omwille van het grote aantal balkons op het project. Daardoor waren er heel wat eisen voor de thermische verankering,” vertelt projectleider Maxime Detollenaere. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, klopte hij aan bij Schöck. Aangezien de lasten van de balkons met trekstaven opgevangen worden, was er een verankering zonder dwarskrachtstaven nodig. Schöck biedt die met de Isokorb® NS, een op maat gemaakte variante op de SK.

Stap voor stap leren

De opdeling van het project in drie fases bood de opportuniteit om geleerde lessen mee te nemen naar de volgende fase. Maxime Detollenaere licht toe: “Aanvankelijk hadden we gekozen voor het plaatsen van ophangboxen in de vloerplaten waar we in een volgende stap de Isokorb®-elementen aan konden verankeren. In de praktijk bleek die aanpak tijdrovend en vervelend. Om daar verbetering in te brengen hebben we werkwijze in fase 2 verfijnd. We hebben de thermische verankeringen met behulp van een houten sjabloon geplaatst. Maar ook die aanpak bleek nog voor verbetering vatbaar. Dat leidde in de derde fase tot het gebruik van een multifunctioneel aluminium sjabloon. Het aluminium profiel hielp de middenafstand en de verticaliteit van de thermische onderbreking verzekeren, tegelijkertijd was het een verloren bekisting voor het storten van de betonplaat. Bovendien was het profiel licht en dus eenvoudig te hanteren.”

Een bijkomende reden voor het optimaliseren van de installatiemethode was het feit dat de metalen balkons voorgeboord waren in het atelier. “De hoogte, lengete en diepte van de Isokorb® moesten dus correct ingesteld zijn. Zoniet hadden we een probleem bij de montage van de balkons,” verduidelijkt Maxime Detollenaere.

Betrouwbare leermeester

Doorheen dit groeitraject bewees Schöck zich als een betrouwbare partner. “Schöck stond ons zowel in de studiefase als tijdens de uitvoering met raad en daad bij. Het ontwerpbureau van Schöck hield toezicht op de rekennota’s van de stabiliteitsingenieur. En tijdens de uitvoering kwam de vertegenwoordiger verschillende malen langs om ons te adviseren,” besluit Maxime Detollenaere.