Ieper, BE

The Serengeti

The Serengeti brengt 49 woningen aan groot binnenplein

Uitpandige terrassen zijn beeldbepalend

Met teamwork bereik je meer. Dat bewees Schöck België aan het bouwteam van het woonproject The Serengeti in Ieper. De fabrikant dacht mee in het correct kiezen en toepassen van thermische onderbrekingen voor het verankeren van de uitpandige terrassen in het project. Die terrassen moesten perfect geplaatst worden aangezien ze sterk beeldbepalend zijn voor The Serengeti.

Aan de Basculestraat in Ieper bouwt Claeys Algemene Bouwonderneming uit Passendale in opdracht van projectontwikkelaar Finis Terrae het project The Serengeti. Het is de tweede fase van een grootschalig woonproject dat straks 96 woongelegenheden brengt, verdeeld over 3 woongebouwen en 7 grondgebonden woningen. Het team van architect Johan Debrabander ontwierp een tijdloos modern project dat klasse uitstraalt. Tussen de drie woongebouwen pasten ze een bijna 5.000m² groot, groen binnenplein in. Het plein zal fungeren als ontmoetings- en recreatieplaats voor de bewoners. Tegelijkertijd legt het een voetgangers- en fietserslink tussen de Basculestraat en de Acaciastraat en garandeert het met zijn breedte van 40m de nodige privacy tussen de tegenover elkaar liggende woongebouwen.

Uitpandige terrassen

The Infinity en The Serengeti, de eerste twee projectdelen, zijn in aanbouw, voor de laatste fase loopt de vergunningsprocedure. “Kenmerkend voor de eerste twee gebouwen is de horizontale belijning van de prefab terrassen. Met die expressie benadrukken ze de lengte (78m) van het centrale plein. Het derde gebouw krijgt een architectuur bepaald door vlakken van gevelsteen en verticaal houten latwerk. Zo vormt het een sterk eindpunt voor het plein,” vertelt architect Johan Debrabander.
Aannemer Claeys Algemene Bouwonderneming realiseert de gebouwen in kalkzandsteen elementen. Voor de afwerking combineert hij een lichte gevelsteen met architectonisch beton voor de uitpandige terrassen en verticaal houten latwerk voor enkele grote raampartijen. Voor de verankering van de prefab balkons koos het bouwteam de thermische onderbrekingen van Schöck. “Prefab leverancier Verhelst verwerkte de ankers bij de productie al in de balkons. Voor ons was de grootste uitdaging in de plaatsing de onderzijde van de balkons op één lijn te krijgen. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van ingestorte deuvels op het einde van de balkons. Zo waren we zeker van een vloeiende onderkant zonder het risico op differentiële zettingen,” legt projectleider Dries Monbailliu uit.

Eenvoudige plaatsing

Het werken met de thermische onderbrekingen was verre van een technische uitdaging. “Tijdens de plaatsing kwam het er op aan de balkons een correct tegenpeil te geven. Maar dat was makkelijk af te leiden uit de rekennota. Schöck heeft overigens meegedacht in het uitwerken van die rekennota. Verder hebben we telkens gewacht met het plaatsen van de bovenwapening van de balken ter hoogte van de balkons met de thermische onderbrekingen om die nog gemakkelijk te kunnen plaatsen. Tijdens het storten van het beton was het een aandachtspunt om voldoende te trillen ter hoogte van de thermische onderbrekingen en bij het dichten van eventuele openingen hebben we zo min mogelijk PU-schuim gebruikt om de drukzone te garanderen,” vervolgt Dries Monbailliu.

Vlotte ondersteuning

In The Serengeti werd een mix aan thermische onderbrekingen gebruikt: Isokorb® T types K en Q-E(Z). “Sommige types hadden we nog nooit eerder toegepast. Maar na een telefoontje naar Schöck kregen we snel een duidelijke handleiding en de nodige wapeningsinformatie om ze correct te kunnen plaatsen,” besluit Dries Monbailliu.